Hartuirea sexuala

Din pacate hartuirea sexuala apare in multe situatii: pe strada, la locul de munca, la un interviu etc.

Definitia hartuirii sexuale cuprinde urmatoarele aspecte: avansuri sexuale nedorite, solicitarea de favoruri sexuale sau alte comportamente verbale sau fizice de natura sexuala (Supreme Court, in Meritor Savings Bank v. Vinson, 477 US 57, 1986).

Si in Romania: “Hărţuirea unei persoane prin ameninţare sau constrângere în scopul de a obţine satisfacţii de natură sexuală, de către o persoană care abuzează de calitatea sau de influenţa pe care i-o conferă funcţia îndeplinită la locul de muncă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.” (Codul penal al Romaniei, art. 223 – punctul 1)

Este un subiect mult discutat. In general, victimele nu fac nimic, nu reactioneaza, sufera in tacere si cred ca problema se va rezolva de la sine, dar nu este asa. De cele mai multe ori hartuitorul continua, chiar daca victima nu-i incurajeaza avansurile.

Desi se pedepseste penal hartuirea sexuala, multa lume nu este la curent cu acest lucru. Cel mai greu este de demonstrat. De obicei nu exista martori, pentru ca sunt doar doua persoane implicate: victima si hartuitorul.

Firmele trebuie sa ia masuri de precautie vis-a-vis de acesta problema sociala. Este necesara adoptarea unui cod de etica care sa contina explicitarea clara a comportamentelor permise si a celor sanctionate. Astfel angajatii vor sti ce drepturi au si ca sunt protejati, in cazul unor comportamente mai putin etice.

La americani au fost interzise relatiile amoroase de la birou in marea majoritatea companiilor, pentru a se evita diferitele confuzii intre flirt si hartuire sexuala. Multe procese de hartuire au loc intre persoane care au fost de acord initial sa dezvolte o relatie intima si apoi s-au certat si in acest fel a aparut “asa-zisa” hartuire sexuala.

Pana una alta, in spatiul balcanic lucrurile se misca mai incet si este nevoie de campanii de constientizarea a problemei, in randul salariatilor si al angajatorilor, si nu numai.

Related posts

no comments | Trackbacks | Post your comment

Post a comment:

Categories