Nasi Goreng – orez prajit indonezian

Bucataria indoneziana este renumita in intreaga lume pentru mancarurile cu un gust armonios, picante sau dulci-acrisoare. Ingredientele de baza sunt: orezul, legumele proaspete, fructele, pestele, fructele de mare,  carnea (pui, vita, oaie, rata, porc – numai in Bali, doarece aici infuenta musulmana nu este atat de puternica), laptele de cocos, sosul de alune, sosul de soia, zaharul de palmier si o gama diversificata de condimente (ardeiul iute, scortisoara, cuisoarele, coriandrul, chimenul, curcuma etc.).

Gatitul presupune in Indonezia foarte multa imaginatie, la ei orice combinatie fiind posibila. Asa poate se explica gustul extraordinar al acestor mancaruri.

In bucataria indoneziana se intalnesc influentele specifice Asiei cu cele ale colonistilor veniti de-a lungul timpului din diverse colturi ale lumii (englezi, portughezi, olandezi).

Reteta Nasi Goreng – pentru 4 portii

Nasi Goreng (orez prajit) este una dintre cele mai populare retete indoneziene, poate si pentru ca este foarte usor de realizat, iar prepararea ei nu iti ia mai mult de 20-25 de minute.

Ingrediente

  • 1 piept de pui
  • 2 cani de orez cu bobul lung
  • 250 g de creveti prefierti
  • 4 oua
  • 3 linguri de ulei de floarea-soarelui (daca gasesti in comert inlocuieste-l cu cel de alune)
  • 2 lingurite de pasta de ardei iute (sambal oelek – pasta de ardei iute indoneziana)
  • 1/2 lingurita piper alb
  • 1 lingurita de zahar brun (optional)
  • 3 catei de usturoi
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 linguri de sos de soia
  • rosii, castraveti, salata verde sau broccoli pentru decor (dupa preferinta)

Circula multe variante ale acestei retete. Se pot folosi si alte ingrediete: carne de porc, ciuperci, morcov, varza, mazare, porumb, curry sau cuisoare. Cele enumerate mai sus sunt ingredientele pentru “varianta clasica” de Nasi Goreng. Totul este sa faci uz de imaginatie.

Mod de preparare

Mai intai se pregatesc ingredientele: se taie pieptul de pui cubulete, se piseaza usturoiul, se marunteste ceapa, se taie rosiile/castravetii rondele.

Se foloseste orez rece. Indonezienii utilizeaza de regula in prepararea acestei retete orez fiert cu o zi inainte.

Se prajesc intr-un wok, timp de 4-5 minute, in  uleiul incins cubuletele de piept de pui la care se adauga o lingurita de pasta de ardei iute.

Se pun crevetii si cealalta jumatate de pasta iute. Apoi se prajesc ingredientele in wok inca 3-4 minute.

Se adauga ulterior: ceapa verde taiata, usturoiul zdrobit, piperul, zaharul si orezul fiert. Se mai tin pe foc inca 5 minute (se amesteca din cand in cand), dupa care se ia wok-ul de pe foc si se pune sosul de soia amestecandu-se.

Se fac ouale ochiuri si e cam gata.

Se serveste asezat pe farfurie cu un ou ochi deasupra si se orneaza cu salata si rondele de legume. Ca sa obtii o forma cat mai aproapiata de cea originala pune orezul intr-un bol si rastoarna-l in farfurii.

Poate fi consumat ca atare sau impreuna cu frigarui de pui, oaie sau porc (indonezienii pregatesc un fel de frigarui numite Satay).

Pofta buna!

Related posts

1 comment | Trackbacks | Post your comment


    • Carmen
      January 30, 2010
    • Foarte interesanta reteta si desigur, sanatoasa ;-)
      Cred ca am sa o incerc.

      Reply

Post a comment:

Categories