Sushi

Este una dintre cele mai cunoscute mancaruri japoneze. Desi pare complicata la prima vedere aceasta reteta nu prezinta un grad ridicat de dificultatea. Partea mai dificila este cumpararea ingredientelor, deoarece in supermarket-urile de pe la noi nu prea gasesti intotdeauna cele necesare.

Important de retinut este faptul ca exista mai multe tipuri de sushi: rulouri infasurate in foi de alge marine cu peste crud (fructe de mare, omleta, icre, tofu etc.), cantitati mici de orez fiert framantate in mana si invelite in fasii de somon crud sau pur si simplu orez cu peste crud sau fructe de mare.

Iata de ce ai nevoie:
- Un suport pentru sushi din bambus – il gasesti in anumite magazine cu decoratiuni.

- Sushi nori (foi de alge marine uscate si presate, specifice acestor preparate) – le gasesti in supermarket-uri la raionul de produse alimentare exotice.

- Orez sushi sau orez cu bobul scurt – se gaseste destul de usor.

- Peste (somon, ton) – este de preferat sa fie proaspat.

- Fructe de mare (caracatita, sepie, creveti, scoici) – sunt optionale. Se poate face si cu surimi.

- Legume (avocado, castravede proaspat, sparanghel sau morcov) – sunt foarte importante in realizarea acestei retete.

- Oua – optional. Se face o omleta mai grosa, care se taie apoi felii.

- Ciuperci (Shiitake), icre sau tofu – in functie de preferinta. Nu se pun insa toate. Alegi ingredientele care iti plac.

- Condimente (wasabi – pasta foarte picanta de culoare verde, sare) – se pun dupa gust.

- Zahar – ii confera un savoare deosebita.

- Sos de soia – cel vietnamez de pe la noi e destul de bun.

- Otet din orez – il gasesti la raionul cu ingrediente exotice.

Un exemplu de tehnica

Japonezii sustin ca prepararea sushi-ului e o arta care se dobandeste in timp, asa ca nu e rau sa tragi cu coada ochiului la persoanele mai experimentate.

Sushi cu somon afumat

Ingrediente

- 100 g somon afumat

- 200 g orez cu bobul scurt

- 2 oua

- 2 foi de sushi nori (alga marina uscata si presata)

- 2 linguri otet din orez

- 3 lingurite zahar

- o jumatate de lingurita sare

- o lingurita de wasabi (daca ai norocul sa gasesti)

- o jumatate de castravete taiat fasii subtiri si un avocado taiat in acelasi mod.

Durata

aproximativ o ora

Mod de preparare

Se spala foarte bine orezul si se pune la fiert timp de un minut la foc mare, apoi la foc mic timp de 20-25 de minute (in cazul orezului special pentru sushi raportul orez-apa este de 1:1, insa acest raport difera in functie de tipul orezului). Dupa ce a fiert (durata de fierbere difera si ea in functie de tipul orezului, de aceea este necesar sa urmezi instructiunile de pe ambalaj) este lasat sa se raceasca.

Se face o omleta din cele doua oua. Se lasa sa se raceasca apoi se taie feliute.

Se pun intr-o cratita la foc mic otetul, sarea si zaharul pana se topesc granulatiile. Apoi se amesteca cu o lingura de lemn orezul intr-un vas impreuna cu sosul obtinut si se lasa sa capete gust.

Intre timp intinde o foaie sushi nori pe suportul de bambus. Pe foaie pune jumatate din orezul condimentat intinzandu-l bine, iar la marginea foii pune tot jumatate din fasiile de castravete, avocado, omleta si peste.

Ruleaza cu rabdare in asa fel incat orezul sa se lipeasca si sa nu se desfaca. Cu un cutit mare si lat umezit cu apa taie ruloul in felii de 2-3 cm.

Repeta operatiunea cu cea de-a doua foaie si restul compozitiei.

Serveste sushi-ul cu betisoare impreuna cu pasta wasabi si sos de soia.

Cateva trucuri

- Ai grija sa nu fierbi prea tare orezul. Daca se lipeste un pic pe fundul oalei nu incerca sa il dezlipesti, pentru ca orezul prins este foarte moale si va strica si restul.

- Pestele trebuie ales cu atentie, deoarece se consuma crud.

- Nu folosi recipiente din metal pentru a pune amestecul de orez cu otet, sare si zahar. Japonezii utilizeaza vase din lemn.

- Nu folosi wasabi in cantitate mare pentru ca este foarte iute.

Pofta buna!

Related posts

2 comments | Trackbacks | Post your comment


    • Alex
      January 5, 2010
    • Nu numai ca arata bine, dar e si recomandat dupa mancarurile de sarbatori…

      Reply

Post a comment:

Categories