Devenind Jane Austen

Filmul “Becoming Jane”, aparut in august 2007 in Statele Unite ale Americii, este inspirat din viata celebrei scriitoare, Jane Austen, autoarea romanului “Mandrie si prejudecata”. Scenariul contine si elemente reale, insa este predominat fictional deoarece nu exista date concrete istorice pentru a relationa activitatea de scriitoare a lui Jane cu o posibila poveste de dragoste.

Totusi, sursa de inspiratie au fost cateva scrisori ale domnisoarei Austen catre sora sa Cassandra si o marturie tarzie a lui Tom Lefroy, care admitea existenta unei iubiri adolescentine intre el si scriitoare. Cam atat pentru baza reala, restul fiind fictiune.

Actiunea prezinta maturizarea tinerei, care traieste o frumoasa poveste de dragoste cu un irlandez la care trebuie sa renunte din cauza unor solide principii de viata. Acest esec sentimental ii va afecta toata existenta, deoarece alege ca sa nu se mai casatoreasca niciodata si sa se dedice intru totul pasiunii ardente pentru scris. Situatia femeii-scriitor in societatea secolului al XVIII-lea, in care traieste protagonista, este una din temele secundare ale romanului; bineinteles, sunt prezentate prejudecatile, hazlii, uneori, ale unei societati patriarhale in ceea ce priveste statutul femeii, iar episodul in care Jane viziteaza o scriitoare prezinta dificultatile unui asemenea demers.
Firul epic, in care sunt impletite si elemente de umor, urmareste evolutia tinerei talentate de la inocenta adolescentina pana la scriitoarea matura, a carei opera incepe sa fie recunoscuta pana si de societatea conservatoare a timpului.

Rolul protagonistei este interpretat de Anne Hathaway, actrita principala si din “The Devil Wears Prada”, “Brokeback Mountain”, “The Princess Diaries”, si viitorul “Dancing with Shiva”.  Alegerea casting-ului pare a fi una reusita deoarece Anne a incantat publicul si de aceasta data cu o impecabila prestatie, iar filmul, desi de abia aparut, a castigat premiul Truly Moving Sound Award la Heartland Film Festival si este nominalizat pentru People’s Choice Awards, USA.
Nu va dezvalui mai mult din poveste deoarece va las sa va convingeti singuri ca este un film pe care trebuie sa-l vedeti. Asadar, “Vizionare placuta!”.

Related posts

4 comments | Trackbacks | Post your comment


  • jo
   December 1, 2007
  • foarte fainut filmul…si imi place mult actrita :D

   Reply

  • alexa
   December 3, 2007
  • Si mie :)

   Reply

  • ela
   December 4, 2007
  • super film!

   Reply

  • Gina
   April 14, 2008
  • Pot sa spun ca filmul a fost mai mult decat frumos.Cuvintele sunt de prisos.
   Sunt putini oameni care ar face ce a facut Jane. Sa renunti la iubire si sa te dedici scrisului o viata intreaga. Cel mai frumos lucru.

   Reply

Post a comment:

Categories